Kérdés:

Szia Anna! Múltkor beszéltünk a nana.hu-n. Megkerestem az említett 2 termék leírását. Jó lenne tudni, hogy melyik szakaszban fogyaszthatóak. Az elsõ egy ömlesztett sajt. Összetevõk: víz, tejsavópor, módosított keményítõ, emulgáló sók (E339, E450, E452), sûrítõanyag (szentjánoskenyér liszt, xantán-gumi, E466), konyhasó. Tápérték 100g-ban: 138 kcal, 9,9 g fehérje, 8,8 g szénhidrát, 7 g zsír. A másik egy light majonéz. Összetevõk: víz, növényi olaj, cukor, módosított kukoricakeményítõ, ecet, tojás sárgája, mustár, só, aroma (szójával), élelmi rost, savanyúság szabályozó (citromlé, tejsav), tartósítószer (szorbinsav), sûrítõ anyagok (guar gumi, xantan gumi), antioxidáns (kálcium-dinátrium), színezék (béta karotin). Tápérték 100g-ban: 280 kcal, 0,6 g fehérje, 9 g szénhidrát, 25 g zsír. A változatosság kedvéért már jó lenne egy kis pizzát enni. Találtam egy tészta receptet: 50 dkg liszt (durum), 5 dkg élesztõ, 1 kiskanál só, 1 dl tej, 3 dl víz, 2 evõkanál étolaj, egy kis cukor az élesztõhöz. Ha a feltétekre és az adagmennyiségre figyelünk lehet 2-es szakaszban enni. Válaszodat elõre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Beáta!

A light majonéz egyértelmûen csak harmadik szakaszos, mert van benne keményítõ, cukor, rengeteg olaj. Tény, hogy a normál majonézhez képest kevesebb energiát tartalmaz, de az összetétele egyáltalán nem segíti a fogyókúrát. Ezért azt javaslom, inkább állíts össze magadnak otthon hamis majonézt. Ha ennek nem találod a honlapon a receptjét (nem emlékszem, hogy fenn van-e) akkor írj, és leírom neked, hogy mit és hogyan csinálj. Persze nem lesz teljesen olyan az íze, mint a majonéznek, de legalább hasonlít rá, nem egy újabb joghurtos öntet.

Az ömlesztett sajttal már nem ilyen egyszerû a válaszom. Mivel van ebben is keményítõ, ezért elviekben már csak harmadik szakasztól ajánlhatnám, de! nem látom az összetételbõl, hogy hány %-nyi lehet benne. A tápérték adatok nagyon jónak tûnnek egy ömlesztett sajthoz képest, ezért azt javaslom, próbáld ki, de nézzed szigorú szemmel a hatásait: mérlegen, centiben. Ha 1-2 napon belül nincs rossz hatása, akkor nyugodtan eheted továbbra is a második szakaszban. Elsõ szakaszhoz illetve vacsorához nem ajánlom.

Pizza: Jónak tûnik, de a durumliszt felét kiváltanám vagy zabliszttel vagy grahamliszttel, hogy a rosttartalma is megfelelõ legyen: azaz ne szívódjon fel belõle a szervezetedbe annyi szénhidrát. Az biztos, hogy ez jó nagy adag. Ha a feltéteket az elsõ és második szakasz szerint válogatod rá, és 1, legfeljebb 2 szeletet eszel meg belõle, akkor az így elkészített pizza lehet második szakaszos. Vigyázz vele, hogy ne egyél ilyet túl gyakran, mert nagyon sok lisztet tartalmaz, ami lassíthatja a fogyást.

Ha lesz még kérdésed, írj!

Üdvözlettel,

Varga Anna