Nyári este van. Körbelengi a fehér, hosszú vászonruhámat a lágy szellõ. Elõttem egy finom, könnyû ital. Gondolataimban elmerülök egy pillanatra. Távolról hallom barátnõim vidám kacaját. Érzem, boldog vagyok.
Mindez lehetne egy könnyed, nyári regény részlete is, pedig egy „koktélozós" estérõl szól és nem is olyan nehezen megvalósítható. Persze van néhány kellék, amirõl az estéhez nektek kell gondoskodni, de néhány koktél receptjét megosztom veletek. Nem kell aggódnod, biztosan bele fogsz férni másnap is a ruháidba. Azt azonban tudnod kell, hogy a bárokban kapható koktélokban elég sok kalória van. Legtöbbször cukorral dúsítják, vagy valamilyen sziruppal, nem beszélve a gyümölcslevekrõl, amirõl sokan nem is tudják, hogy 1 literrel a napi kalória bevitelük harmadát is fedezhetik.
Íme, néhány ötlet, amik remek kiegészítõi lehetnek egy csajos összejövetelnek, vagy bármilyen partinak.
Barackvarázs
Hozzávalók (4 fõre)
• 150 g érett kajszibarack (magozott)
• 300 g érett õszibarack (magozott)
• 3 g édesítõszer
• 1 csomag vaníliás fruktóz (gyümölcscukor)
• egy citrom leve
• 500 g író
• 2 cl baracklikõr
• 4 gombóc vaníliafagylalt
Elkészítés:
A gyümölcsöt mossuk meg, magozzuk ki és vágjuk apróra. Tegyük az édesítõszerrel, a vaníliás fruktózzal és a citromlével együtt elektromos mixerbe és pépesítsük. A gépet legkisebb fokozatra állítva adjuk hozzá az írót és a baracklikõrt. Négy kisebb desszertes pohárba töltsük és tegyünk bele 1-1 fagylaltgombócot.
Dinnye-tej shake
Hozzávalók (1 fõre)
• 2 cl fehér rum
• 0,2 l tej
• 50 g sárgadinnye
• 1 gombóc vaníliafagylalt
Elkészítés:
A hozzávalókat turmixoljuk össze 2 teáskanálnyi dinnyelével, s töltsük hosszúitalos pohárba.
Romantika
Hozzávalók (4 fõre)
• 3 filter gyümölcstea
• 3/4 l víz
• édesítõ
• 8 cl málnapálinka
• 1 csésze málna
• 4 kajszibarack
Elkészítés:
Forrázzuk le a teát, ízlés szerint édesítsük, majd hagyjuk kihûlni. A málnát és az apróra vágott kajszibarackot keverjük össze a málnapálinkával, s hagyjuk fél órán át összeérni. Tegyünk tört jeget négy pohárba, rétegezzük rá a gyümölcsöt és öntsük föl a kihûlt teával.
Fitnesz õszibarackturmix
Hozzávalók (4 fõre)
• 3 pohár kefir
• 30 dkg õszibarack
• 0,5 citrom leve és reszelt héja
• pár csepp édesítõ
• csipetnyi só
Elkészítés:
A megmosott, meghámozott, kimagozott õszibarackot darabokra aprítjuk, majd turmixgépbe tesszük. Ráöntünk 1 pohár kefirt, és egészen pépesre zúzzuk. Ezután rácsepegtetünk kevés édesítõt, rászórjuk a reszelt citromhéját, és ráöntjük az összes többi kefirt meg a citromlevet. Egy-két percnyi keverés után poharakba töltjük, és rögtön kínáljuk. Jó, ha elõzõleg a kefirt és az õszibarackot is jól behûtjük. Díszítsük õszibarack gerezdekkel és mentalevéllel.
Sweet Peppermint
Hozzávalók (1 fõre)
• 0,2 l borsmenta tea
• 2 cl barna rum
• 60 g ananász
• 4 cl cukor
• 1 cl citromlé
Elkészítés:
Tegyük az ananászdarabokat hosszúitalos pohárba. A többi hozzávalót keverjük ki bárpohárban jéggel, s szûrjük pohárba. Nagyon hidegen kínáljuk.
Almaital
Hozzávalók (1 fõre)
• 1/2 alma
• 1 tk. citromlé
• 150 g író
• édesítõszer
• csipetnyi fahéj
Elkészítés:
Az almát hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk fel apróra. A citromlével és az író felével pürésítsük, majd öntsük hozzá a maradék írót is. Édesítsük, töltsük pohárba és szórjuk meg fahéjjal.
Részeges málna
Hozzávalók (4 fõre)
• 40 dkg málna
• 2 citrom leve
• 10dkg porcukor
• 1 üveg száraz pezsgõ
Elkészítés:
A málnát megmossuk, lecsepegtetjük, turmixgépben összetörjük, és szitán átszûrjük. Levét összevegyítjük a citromlével, a porcukorral és a jégbe hûtött pezsgõvel. Pezsgõspoharakban jégkockával fogyasszuk!
Kellemes nyári estéket kívánok és jó szórakozást! Bátran kínáld meg barátnõidet is bármelyik itallal, biztosan sikered lesz.
Kovács Judit
dietetikus