Kellemes illatú, selymes tapintású friss gyümölcsök hihetetlen erõvel hívogatnak a fákon, vagy a termelõi pultokon. Lehet az a barack szõrös, „csupasz", édes, finom, lédús húsával mindenképp elvarázsol. Már csak azt sajnáljuk, hogyha lement a szezon, 1 évet kell várni a következõ érésig.
Gondoltuk volna, hogy az õszibarackunk Kínából származik? Pedig így igaz.
Számos jótékony tulajdonsággal büszkélkedhet. Amellett, hogy magas a víztartalma (így hatékonyan méregtelenít), magas az A-, C-vitamin tartalma. Gazdag szelénben és káliumban is. Alacsony a kalória tartartalma, ezért diétákban tökéletesen használható az édességek kiváltására.
Receptek
Õszibarackleves
Hozzávalók:
50 dkg õszibarack (érett)
1 citrom
2 dl száraz fehérbor (gyereknél kihagyható)
1 dl sûrûbb állagú natúr joghurt (tiszta szöveten egy éjszaka csöpögtessük le a boltban kapható natúr joghurtot)
Édesítõszer, vagy nyírfacukor (ha jó ízes, érett barackokat vettünk, az édesítés akár ki is maradhat)
1 kiskanál barna rizsliszt
Elkészítés:
Meghámozzuk a barackokat (én rajta szoktam hagyni a héját, egyrészt, mert szeretem, másrészrõl pedig gazdag rostokban, ami segíti az emésztést és a telítettségérzés kialakulását.
1 liter, kevés citromlével ízesített vízbe tesszük, majd hozzáadjuk a bort, ha szükséges édesítõszert, egy kevés reszelt citromhéjat.Ezután magas lángon, 3 percig forraljuk. Kistányérban keverjük össze a lisztet és a joghurtot, sûrítsük be vele a leveset, majd forraljuk még 2 percet. Ezután kész is a finomság, amit akár hûtve, vagy melegen fogyasztunk, mindenképp fenséges. Díszíthetjük mentalevéllel és mandulaszirmokkal.
Sertéscomb gyümölcsökkel
A sertéscomb a sertés azon része, amit a fogyókúrázó is nyugodt szívvel fogyaszthat, hiszen alig van zsírtartama, még is ízesebb, mint csirkemell.
Hozzávalók: (3-4 személyre)
500 g sovány sertéscomb
Tökmagolaj
Fél teáskanál szárított oregano
Kevés só, bors
1 szem meghámozott körte
1 szem hámozott õszibarack
2 evõkanál facsart citromlé
3 evõkanál friss mentalevél apróra vágva
1 teáskanál édes chiliszósz
Elkészítés:
Húsverõvel verjük ki a hússzeleteket. Fûszerezzük sóval, borssal, oreganoval. Pár csepp olajon teflonserpenyõben süsd a combokat 3 percig. A visszamaradt olajba rakd bele a körtét, az õszibarackot, a mentát, a chiliszószt és a citromlevet. Forrósísd át a gyümölcsöket.
A gyümölcsöket halmozd rá a húsra. Krumplipürével, vagy rizzsel tálald.
Tipp: Körte helyett használhatsz csak õszibarackot.
Õszibarackpép búzakorpával
Hozzávalók:
Fél kg õszibarack (nagyon érett)
1 citrom
3-4 evõkanál búzakorpa
Elkészítés:
A sárgabarackot hámozzuk meg, majd turmixgépben pürésítsük össze. A pürébe tegyünk pár kanál búzakorpát. Tízóraira, vagy uzsonnára, vagy akár nassolnivaló helyett kitûnõ csemege.
Tipp: Az õszibarack kitûnõ orvossága a székrekedésnek, hát még, ha megtûzdeljük egy kevés búzakorpával. A korpa megduzzad víz hatására, és teltségérzetet okoz. Anyagcsere-gyorsító étel.
dietetikus