Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Az ünnepek alatt is étkezzünk tudatosan!

A cikk megjelenési deje: 2008.11.19. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
kosar130.jpgKözeledik a karácsony, ezért jó, ha tudjuk az ünnepek alatt az emberek többsége hajlamos minden óvatosságról, egészségesebb étkezést célzó szokásáról megfeledkezni, mert ilyenkor sokkal több finom falat kerül az asztalra, amivel együtt a kísértés is megnõ.

 

 

Ennek eredménye lehet az, hogy az ünnep után többet mutat a mérleg nyelve. Mindezt el lehet kerülni, ha az ünnepek alatt is tudatosan étkezünk. Az étrend ekkor sem nehezen betartható és tilalommal teli, hanem okosan összeállított menüt jelent. Jó közérzetünk, és nem utolsósorban testtömegünk megtartásának kulcsa ünnepekkor is a mértékletesség és a testmozgás. Fontos: ne az étkezés álljon az ünnep középpontjában! Szeretetünket hajlamosak vagyunk étellel, azok állandó kínálásával kifejezni, de ne feledkezzünk meg róla, hogy a szépen terített asztal csak az egyik „kelléke" a karácsonynak: az együttes készülõdés, saját magunk által készített apró figyelmességekkel is szeretetünket fejezzük ki. siel240.jpg

Szakítsunk rá idõt, hogy a téli hónapok adta sportolási lehetõségeket kihasználhassuk: menjünk síelni, korcsolyázni, vagy egyszerûen szánkózzunk, hógolyózzuk, kiránduljunk a téli hegyekben.

A menük kialakításához számos jó tanács létezik, amelyet az év többi napján is érdemes szem elõtt tartani:

tajkep240.jpg

  • Részesítsük elõnyben az alacsonyabb zsiradéktartalmú élelmiszereket, élelmi anyagokat (például vajas krémek helyett használjunk pudingokat vagy fõzött krémeket).
  • Ha az étel jellege megengedi, használjunk sütésnél, fõzésnél teljes kiõrlésû-, vagy korpával dúsított finomlisztet és minél kevesebb zsiradékot, és ügyeljünk a cukor arányára (lehetõség szerint hagyjuk el, használjunk mesterséges édesítõket).
  • Gyümölcs feltétlenül legyen az ünnepi asztalon.

edesseg240_2.jpg

  • Tartsuk be az étkezés helyes ritmusát: tartalmas reggelivel kezdõdjön a nap, és szerényebb vacsorával fejezõdjön be.
  • A karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan kelléke a szaloncukor, és egyéb édességek. Ezek fogyasztása részét képezik az ünnepeknek, ezért nem is kell a csokoládékat számûzni az ünnepi asztalról. Praktikus, ha a desszertek kisebb falatkákként vannak tálalva, és ha mellettük van egy-egy gyümölcsös tál is. Tudatosítsuk magunkban, hogy a szaloncukor nem véletlenül van kis adagonként csomagolva! A mértékre mindig ügyeljünk!

Hogyan is valósítsuk meg az energiában kicsit szegényebb ünnepi ételt a gyakorlatban? Rovatunk következõ száma ebben segít majd!