Kérdés:

Tegnap egész este az oldalatokat olvasgattam, és mondhatom nagyon sok értékes infót szereztem belõle. Én 43 éves és 86 kg vagyok. Kb. 10 éve már volt egy sikeres fogyókúrám, amit kb. 8 évig sikerült is megtartanom, akkor 73 kg-ra sikerült letonáznom. Nekem annál kevesebb nem is kell, mert mikor soványabb voltam, az nagyon rosszul állt. Most viszont elkezdtek fejönni a kilók, lehet hogy a korosodás is belejátszik?Amire viszont nem találtam választ a kérdések között sem, az az, hogy én magam sütöm a kenyeret, kenyérsütõgéppel. Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy milyen receptet javasolsz erre? Az a helyzet, hogy az én gyerekeim nagyon kenyeresek és tésztásak (jó nekik, nem látszik rajtuk), és így talán õket is könnyebben rá tudom venni az együttmûködésre is, és az egészségesebb táplálkozásra is. Nálam nincs gond a gyümölcs (azzal náluk sem) és zöldségfogyasztással,de õk nemigazán vannak oda érte. Szerinted milyen "csellel" szoktassam át õket, és ezzel persze a saját dolgom is könnyebb, mert nem kell többfélét fõznöm?

Válasz:

Örülök, hogy tetszik az oldal, remélem, hogy segítséget fog nyújtani a célod elérésében! :)

A válaszaim: 

Igen, sajnos természetes dolog, hogy az éveink elõrehaladtával csökken az alapanyagcseréje a szervezetünknek, azaz az a kcal mennyiség, amit minden nap elhasznál a szervezetünk az alapvetõ életfunkciók fenntartására. Ehhez nõknél késõbb még a menopauza is hozzájárul, akkor kell igazán odafigyelni, mert az egy nagyon kényes idõszak, amikor sokat lehet hízni, ha az ember nem készül rá tudatosan.

Így hirtelen konkrét kenyér receptet nem tudok adni, csak egy kedves Súlykontrollozó által kikisérletezett zabos buci receptjét, amit a következõ linken találsz:

http://www.beresalexandra.hu/receptek2/zabos_bucik

Ha kipróbáltad, akkor az észrevételeidre nagyon kíváncsiak lennénk. :)

A kenyérrel kapcsolatban általánosságban a következõt javasolnám:

Finomított búzalisztet (bl 55) ne használj, helyette próbálj durumlisztbõl, zablisztbõl, tönkölybúzalisztbõl készült kenyeret készíteni. Mivel ezeknek nincs olyan sikértartalma, mint a búzalisztnek, készülj fel rá, hogy a kenyér súlyos és tömör lesz. Ha nagyon nem olyan, amit a gyermekeid is megennének, akkor teljes kiõrlésû búzaliszttel lazíthatod, de ne abból legyen belõle a legtöbb. Én is ki fogok kísérletezni pár receptet, ha már lesz jól bevált, akkor fel fogom tenni a honlapra a receptek közé. De természetesen a Te jól sikerült receptjeidet is szívesen látjuk itt. :)

A zöldség/gyümölcs "csellel" kapcsolatban:

Elsõsorban a gyümölccsel vannak ilyen gondolataim, ami segíthetne. Pl. ha szeretik a tejes turmixokat, akkor sokféle gyümölcsöt bele tudsz csempészni bele. Pl. fahéjas almaturmix, szilva-, körte-, erdei gyümölcs turmix. Vagy ha szeretik a pudingot, akkor azt is készítheted "rakott" módon. 1 adag vaníliapuding, 1 sor gyümölcs, 1 adag csokipuding, 1 sor gyümölcs, végül még egy adag vaníliapuding. Ezeket el tudod úgy is készíteni, hogy Te is ehesd. :) Vagy ha szeretik a gyümölcs joghurtot, akkor készítsd ezt magad: friss gyümölcs, joghurt, gyerekeknek méz, neked édesítõ.

A zöldségnél elsõ csel, ha a szendvicseikbe mindig teszel zöldséget, pl. uborkakarikát, paprika csíkokat, vagy csomagolsz mellé paradicsomot. Ha látják, hogy a Te szendvicseid is mindig tartalmazzák ezeket, könnyebben elfogadják õk is. Egyébként az egészségesebb, barnább kenyereket könnyebb is "lenyelni", ha van valami nagyobb folyadéktartalmú alapanyag is rajta.

Remélem segítettem a válaszaimmal, ha lesz még kérdésed, írj!