Kérdés:
Kedves Szakértõ! A következõ kérdésem merült még fel: azt olvastam, hogy a mesterséges édesítõk sajnos hamar újra éhségérzetet keltenek (pl. Canderel, Pötyi, stb.) Ez tényleg így van? Illetve mit ajánlana helyettük? Pl. mi a véleménye a Steviáról, ill. a Xilitrõl? Melyik szakaszban lehet ezeket fogyasztani? Elõre is hálásan köszönöm válaszát!
Válasz:
Kedves Hajnalka!
Személyesen még nem tapasztaltam magamon, hogy bármelyik általam fogyasztott édesítõszer éhségérzetet fokozott volna, és egyelõre ennek az irodalomban sem találtam még nyomát. A steviát sokat jónak tartják, hiszen növényi eredetû, természetesebb anyag, mint a mesterséges úton elõállított szintetikus készítmények. Azonban kevesen tudják, hogy az USÁ-ban pl. tiltott (a szacharinnal és a ciklamáttal együtt).
Az édesítõk 2 nagy csoportra bonthatók: cukorhelyettesítõk és mesterséges édesítõszerek.
A cukorhelyettesítõk (pl. fruktóz, szorbit, xilit) majdnem ugyanannyi energiát tartalmaznak, mint a cukor, viszont jóval kisebb mértékben emelik meg a vércukorszintet. Ezért elsõsorban normál testtömegû embereknek az egészséges életmód részeként, és normál testtömegû cukorbetegeknek ajánlható, vércukorszintük karbantartására.
A mesterséges édesítõk (aceszulfám-K, ciklamát, szacharin és aspartam) ezzel szemben egyáltalán nem (vagy csak elhanyagolható mértékben) tartalmaznak energiát (kcal), és nem emelik a vércukorszintet sem. Ezért az ezen alapanyagok felhasználásával készült különbözõ fantázianevû termékeket (Pötyi, Canderel, Süssina, stb.) szoktuk fogyókúrázóknak ajánlani, valamint azoknak, akik az egészséges életmód részeként nem akarnak extra, ú.n. "luxuskalóriák"-hoz jutni a cukor által.
Ezek alapján a súlykontroll súlyvesztõ szakaszaiban (I. és II. szakasz) az energiát nem tartalmazó készítmények ajánlhatóak, a testtömeg tartására szolgáló harmadik szakaszban pedig mind a mesterséges édesítõk, mind a cukorhelyettesítõk is alkalmazhatók belátás szerint.
Ha lesz még kérdésed, írj!
Üdvözlettel,
Varga Anna