Kérdés:

Kérdésem nem pont a Súlykontroll programhoz kapcsolódik, hanem egyszerûen az egészséges életmódhoz. :) Téged mint dietetikust kérdezlek, hogy milyen természetes anyagokkal helyettesíthetem a cukrot a konyhában. Úgy tudom, gyerekeknek nem javasoltak az édesítõszerek, és amúgy sem kedvelem õket annyira, hogy mindig azt használjam. Mivel tudok sütni-fõzni cukor helyett, hogy egészséges ételeket tudjak készíteni? A szõlõcukor pl. jó megoldás sütésre? A nádmelasz tulajdonképpen a nádcukor , ez pedig a barna cukor? Úgy tudom, a barna cukor sem sokkal jobb választás a fehérnél. Elõre is köszönöm a segítséged.

Válasz:

Ha az édesítõket nem szereted, és nem akarsz arra átállni, akkor egészséges, súlytartó táplálkozás esetén a méz a legmegfelelõbb édesítési alternatíva. A szõlõcukrot, nádcukrot és barna cukrot nem ajánlom jó szívvel, mert mindnek magas a vércukorszint emelõ hatása, és a luxus energián kívül nem tartalmaz semmi értékes anyagot. A méz ezzel szemben a benne (kisebb-nagyobb mennyiségben) megtalálható fruktóz (gyümölcscukor) hatására valamivel kisebb mértékben emeli a vércukrot, és emellett értékes anyagok tömege található benne: vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, aminosavak, stb. Természetesen az energiatartalma szinte azonos a cukoréval, de összehasonlíthatatlanul egészségesebb, mint bármelyik cukor.

Ha energiacsökkentést is szeretnél elérni az alternatív édesítéstõl, akkor sajnos az a rossz hírem van, hogy jelenleg a mesterséges édesítõszerek a legjobbak ebben. Gyermekeknek 6 éves korig nem ajánlják õket.

Remélem segítettem a válaszommal, ha bármilyen kérdésed lesz még, írj!