Kérdés:

A zabkorpa, amennyiben azt tejjel (1,5 %-os) és édesítõszerrel fogyasztom, mennyire hizlaló? És, ha zabpehelylisztbõl készítem a palacsintát (nádcukorral)?

Válasz:

Kedves Orsi!

A zabkorpa már a Súlykontroll Program elsõ szakaszában is fogyasztható alapanyag - azaz már a legszigorúbb étkezés mellett is. Kalória- és szénhidráttartalma van, de ezek felszívódása a magas rosttartalomnak köszönhetõen kedvezõ. Mennyiségi ajánlásait megtalálod a Súlykontroll Index táblázatban, és a Súlykontroll Programot bemutató könyvben.

A zabpehelyliszt sokkal jobb, mint a finomított búzaliszt a következõk miatt:

A gabonaszemek a feldolgozás során veszíthetnek értékükbõl (õrlés, hántolás). Ha nem a teljes gabonaszemet használják fel az elkészítéshez, akkor a késztermékben csökkenhet az eredetihez képest a vitamin- és ásványi anyag tartalom. Emellett a szemcseméret és korpa mennyiség csökkenésével nõ a vércukorszint növelõ hatásuk.
A zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítõ van (a keményítõ egy cukormolekulákból álló szénhidrát lánc, ezért, ha teheted mindig próbáld meg kerülni az étrendedben), jelentõs mennyiségû ún. béta-glükánt tartalmaz (vízben oldódó rost, amely csökkenti a koleszterin-szintet, valamint a szénhidrát- és zsír felszívódását), magasabb a zsiradéktartalma és fehérjetartalma, mint a vele összehasonlítható más gabonaterméké. Mindezen tulajdonságok együttes hatása révén kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék (alacsonyabb a GI-je).

Ezért a belõle készült palacsinta sokkal jobb hatású, de természetesen ilyenkor is óvatosan kell bánni a mennyiséggel! A nádcukrot nem ajánlom, ha fogyás a cél. A palacsintához is az édesítõszerek használata célszerû.

Üdvözlettel,

Varga Anna