A folát/folsav elnevezése a latin „folium” szóból származik, melynek jelentése levél, lombozat. Az elnevezés nem véletlen, hiszen a zöld leveles zöldségek a folát jó forrásai. Az irodalomban pteroil-glutaminsav és B9-vitamin néven is találkozhatunk vele. Fontos megemlíteni, hogy a folsav és folát kifejezések nem szinonimái egymásnak. A folsavat elsõsorban étrend-kiegészítõkben, gyógyszerekben és dúsítási eljárásoknál használják. A folát összefoglaló neve a táplálékból származó összes foláthatású vegyületnek.
Biológiai szerepe
A folát fontos szerepet játszik az új sejtek képzõdésében, az intenzív sejtosztódású sejtrendszerekben, így például a vörösvérsejtek képzõdésében, és felelõs a száj, bél- és urogenitális rendszer nyálkahártyájának épségéért. Az örökítõanyag (DNS) építõköveinek, a nukleinsavaknak, valamint a fehérjéket felépítõ aminosavaknak az anyagcseréjében is jelentõs szerepe van. Vezetõ hiánytünete a megaloblastos anémia, a vérszegénységnek egy olyan formája mikor a csontvelõben nagy, kóros vörösvérsejtek termelõdnek.
Napi szükséglet
A serdülõk és felnõttek napi szükséglete 400 µg, míg a terhes és szoptató nõk igénye 600 µg-ra növekszik. Gyermeket tervezõ nõknek már a terhességet megelõzõ hónapokban érdemes folsav kiegészítõt szedni, a magzati velõcsõ záródási rendellenesség megelõzése érdekében.
Forrásai, hasznosulása
A folát jó forrásai például a paraj, paradicsom, káposztafélék, narancs, teljes kiõrlésû gabonából készült pékáruk, máj. A búzacsíra és a szójabab különösen gazdag folátban. Például egy fél csésze spenót 131 µg, ugyanennyi gabonapehely 100 µg, míg egy csésze paradicsomlé 48 µg folátot tartalmaz. A folsavvegyületek vízben oldódnak, fényre érzékenyek, azonban hõvel szemben stabilak, de elõfordulhatnak különbségek az egyes származékok között. Az ételek készítésekor számítható több-kevesebb veszteség, azonban a folát több mint 60%-a a nyersen fogyasztott élelmiszerekbõl származik.
Figyelembe kell venni azt is, hogy bizonyos élelmiszer összetevõk (pl.:enzimek mûködését gátló anyagok) a folát hasznosulását csökkenthetik. A megvásárolt zöldséget érdemes a felhasználásig hûtõben tartani, mivel ha hosszú idõn át szobahõmérsékleten tárolják a folát csaknem fele elveszik.
Folát – gyógyszer kölcsönhatás
Ha valaki nagy terápiás dózisokban szed például nem szteroid gyulladásgátlókat, számolnia kell azzal, hogy a folát anyagcseréje zavart szenvedhet. A methotrexat folsav antagonista hatóanyag egyes gyógyszerekben. A vérnyomáscsökkentõkben használt triamteren, a gyulladásos bélbetegségekben használt sulfasalazin szintén ronthatják a folát ellátottságot.
A rendszeres folsav kiegészítés biztonságos felsõ határa 1000 µg. A folsav nagy mennyiségben történõ bevitele elfedheti a B12 vitaminhiányt, így annak neurológiai tünetei rosszabbodnak, aminek következtében késõi károsodások léphetnek fel. Ennek elkerülésére, folsavkészítmény vásárlásakor olyat célszerû választani, mely B12 vitamint is tartalmaz.