A lencse gazdag tápanyagforrás. Magas a növényi fehérjetartalma. 50 év felett már fõként növényi fehérje bevitelére van szüksége a szervezetnek. Gyereknek sokkal több állati eredetû fehérjére van szükség. Gazdag szénhidrátban, viszont magas rosttartalma révén a vércukorszint lassan emelkedik az elfogyasztása után. Cukorbetegeknek viszont csak ritkán és kis mennyiségben ajánlott fogyasztani.
A hüvelyesek közé tartozik. A növény maga borsóhoz hasonlít, viszont rövid, 2 cm-es hüvelyeket találunk rajta, 2 lencseszemmel. A nagyságuk és színük fajtánként változik. A kisebb szemûek finomabbak, gyorsabban megfõnek. Érdemes ilyet választani. Sajnos a többi hüvelyeshez hasonlóan puffasztó hatású, ezért sokan kerülni kényszerülnek. Ezt enyhíthetjük, ha az elsõ forralás után a fõzõvizet elöntjük, és új, tiszta vízzel folytatjuk a fõzést.
Egészséges, ezért jó lenne, ha év közben is többször kerülne az asztalra.
Íme néhány ötlet az újévre, hogy hogyan dobhatjuk fel ezt a klasszikus alapanyagot:
Almás lencsesaláta
Hozzávalók 4 fõre:
250 g apró szemû lencse
fél dl olíva olaj
1 gerezd fokhagyma
1 citrom
1 teáskanál agavé szirup (Az egészséges vattacukor címû cikkben olvashatnak róla)
2 db alma
1 fej vöröshagyma (igyekezzünk nem erõset választani)
1 csokor koriander zöld
só, bors
Elkészítés:
Sós vízben a fokhagymával együtt megfõzzük a lencsét, majd leszûrjük. Az olívaolajat elkeverjük az agavé sziruppal és fél citrom levével. Az almákat megmossuk, felkockázzuk, és összekeverjük az olajos páccal. A hagymát vékony karikákra vágjuk. A lencsét összekeverjük a pácos almával, és a hagymával. A koriander zöldet aprítsuk fel, és adjuk a salátához. Tegyünk hozzá egy kevés borsot. Hûtõszekrényben hagyjuk összeérni az ízeket pár óráig.
Spagetti paradicsomos lencseraguval
Hozzávalók 4 fõre:
1 fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
150 g gomba
2 ek olaj
1 kisebb cukkini
300 g (elõzõleg beáztatott) lencse
400 g hámozott paradicsom (ez lehet friss is, de használhatunk konzervet is)
2 ek. paradicsompüré
só, bors
100 g reszelt sajt (ennek egy része lehet parmezán is)
400 g teljeskiõrlésû spagetti
Elkészítés:
Egy serpenyõben hevítsünk olajat, majd dobjuk rá az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát (aki nem szereti, kihagyhatja), és a felkockázott cukkinit. Néhány percig pároljuk, majd adjuk hozzá a lencsét. Öntsük fel vízzel (annyi víz szükséges, ami ellepi az ételünket). Forraljuk fel, majd fõzzük 30-35 percig. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a hámozott paradicsomot, ízlés szerint sót, borsot és 1-2 dl vizet. Addig fõzzük, míg besûrûsödik. Közben megfõzzük a tésztát, leszûrjük. Egy tálra helyezzük a spagettit, a tetejére tesszük a ragut, és megszórjuk sajttal.
Ezeket a fogásokat szilveszteri buliba is elkészíthetjük. Olcsón kihozhatóak, nem bonyolult egyik sem, és nagy mennyiségben is könnyen szállítható (ha szükséges).
Kovács Judit
dietetikus