Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Az újévi szerencsehozó

A cikk megjelenési deje: 2012.12.25. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
lencse130.jpgA lencse a szilveszter, az új év elengedhetetlen kelléke. Azt tartja a néphit, hogy ha ezt fogyasztjuk, akkor az új esztendõben sok pénzünk lesz, egész évre gazdagsághoz hoz. . Rajtunk ne múljon, ugye? Mernénk megkockáztatni, hogy nem eszünk? Íme néhány, igazán egyszerû, és finom recept. Csak azért, hogy még véletlenül se ragadjunk le a lencsefõzeléknél.

lencse131.jpgA lencse gazdag tápanyagforrás. Magas a növényi fehérjetartalma. 50 év felett már fõként növényi fehérje bevitelére van szüksége a szervezetnek. Gyereknek sokkal több állati eredetû fehérjére van szükség. Gazdag szénhidrátban, viszont magas rosttartalma révén a vércukorszint lassan emelkedik az elfogyasztása után. Cukorbetegeknek viszont csak ritkán és kis mennyiségben ajánlott fogyasztani.

A hüvelyesek közé tartozik. A növény maga borsóhoz hasonlít, viszont rövid, 2 cm-es hüvelyeket találunk rajta, 2 lencseszemmel. A nagyságuk és színük fajtánként változik. A kisebb szemûek finomabbak, gyorsabban megfõnek. Érdemes ilyet választani. Sajnos a többi hüvelyeshez hasonlóan puffasztó hatású, ezért sokan kerülni kényszerülnek. Ezt enyhíthetjük, ha az elsõ forralás után a fõzõvizet elöntjük, és új, tiszta vízzel folytatjuk a fõzést.

Egészséges, ezért jó lenne, ha év közben is többször kerülne az asztalra.

 

Íme néhány ötlet az újévre, hogy hogyan dobhatjuk fel ezt a klasszikus alapanyagot:

 

 

Almás lencsesaláta

 

Hozzávalók 4 fõre:

 

250 g apró szemû lencse

fél dl olíva olaj

1 gerezd fokhagyma

1 citrom

1 teáskanál agavé szirup (Az egészséges vattacukor címû cikkben olvashatnak róla)

2 db alma

1 fej vöröshagyma (igyekezzünk nem erõset választani)

1 csokor koriander zöld

só, bors

 

Elkészítés:

Sós vízben a fokhagymával együtt megfõzzük a lencsét, majd leszûrjük. Az olívaolajat elkeverjük az agavé sziruppal és fél citrom levével. Az almákat megmossuk, felkockázzuk, és összekeverjük az olajos páccal. A hagymát vékony karikákra vágjuk. A lencsét összekeverjük a pácos almával, és a hagymával. A koriander zöldet aprítsuk fel, és adjuk a salátához. Tegyünk hozzá egy kevés borsot. Hûtõszekrényben hagyjuk összeérni az ízeket pár óráig.

 

 

Spagetti paradicsomos lencseraguval

 

Hozzávalók 4 fõre:

 

1 fej vöröshagyma

2 gerezd zúzott fokhagyma

150 g gomba

2 ek olaj

1 kisebb cukkini

300 g (elõzõleg beáztatott) lencse

400 g hámozott paradicsom (ez lehet friss is, de használhatunk konzervet is)

2 ek. paradicsompüré

só, bors

100 g reszelt sajt (ennek egy része lehet parmezán is)

400 g teljeskiõrlésû spagetti

 

Elkészítés:

 

Egy serpenyõben hevítsünk olajat, majd dobjuk rá az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát (aki nem szereti, kihagyhatja), és a felkockázott cukkinit. Néhány percig pároljuk, majd adjuk hozzá a lencsét. Öntsük fel vízzel (annyi víz szükséges, ami ellepi az ételünket). Forraljuk fel, majd fõzzük 30-35 percig. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a hámozott paradicsomot, ízlés szerint sót, borsot és 1-2 dl vizet. Addig fõzzük, míg besûrûsödik. Közben megfõzzük a tésztát, leszûrjük. Egy tálra helyezzük a spagettit, a tetejére tesszük a ragut, és megszórjuk sajttal.

 

Ezeket a fogásokat szilveszteri buliba is elkészíthetjük. Olcsón kihozhatóak, nem bonyolult egyik sem, és nagy mennyiségben is könnyen szállítható (ha szükséges).

 

Kovács Judit

dietetikus