Az eper, vagy más néven szamóca érése a nyár közeledtét jelzi. A hosszú tél után az elsõ nyári gyümölcs, így nem is csoda, hogy ennyire rajongunk érte!
De nemcsak szép, egészséges is. Magas A- és C-vitamin tartalommal rendelkezik. Segít leküzdeni a székrekedést és nagyon jó vízhajtó is.
Elõszezonban epret vásárolni nem célszerû, ha csábító is, hiszen ilyenkor még más országokból szállítják hozzánk, és számos romlást, penészedést megakadályozó szerrel kezelik. Ezért legyünk türelmesek addig, amíg a hazait nem vehetjük meg a piacokon.
Fogyókúrákhoz kiválóan alkalmazható az eper, hiszen édes ízének köszönhetõen kielégíti az édességek iránti vágyat, magas rosttartalmának köszönhetõen hatékonyan telíti a gyomrot, csökkentve ezzel az éhségérzetet.
Receptötletek
Rebarbarás- eper morzsa
Hozzávalók: (6 személyre)
500 g rebarbara tisztítva (rózsaszín része fél centis darabokra szeletelve)
4,5 g por állagú édesítõszer
250 g eper negyedelve
A morzsához:
75 g teljes kiõrlésû liszt
60 g vaj
100 gr pirított natúr müzli
1 evõkanál búzacsíra
1 evõkanál darabolt mandula (ledarálva)
½ teáskanál õrölt szerecsendió
Elkészítés:
Tedd a rebarbarát egy fõzõedénybe, hintsd meg az édesítõvel, majd magas hõmérsékleten párold 5 percig (ha igényli, önts hozzá egy evõkanálnyi vizet), közben néhányszor keverd meg. A fõtt rebarbara tetejére halmozd rá az epret.
A müzlit pirítsd meg, majd add hozzá az epret és a vajat. Jól dolgozd össze robotgéppel. Lassan add hozzá a többi összetevõt is.
A morzsát terítsd szét a rebarba-eper halmaz tetején, majd 200 fokon sütõben süsd 5 percig.
Tálalhatsz hozzá fagyasztott joghurtot!
Jól illik még bele a vanília is. Vágj félbe egy vaníliarudat, és kapard ki a magokat.
Menta-eperbólé
Hozzávalók:
1 liter mentatea
1 üveg ásványvíz
1 citrom facsart leve
30 dkg friss eper
Elkészítés:
A teát készítsük el és tegyük be a hûtõbe, míg jól le nem hûl. Az epret mossuk meg és rakjuk bele egy mély tálba. Öntsük rá a lehûtött teát és ásványvizet. Ízesítsük citromlével. Tehetünk bele jégkockát is. Díszítéshez használjunk citromkarikát és mentalevelet!
Túrós-epres tészta
Hozzávalók:
Egy zacskó durum szélesmetélt
250 g eper
500 g sovány túró
1 doboz natúr joghurt
Édesítõszer
Citrom
Vaníliarúd
parmezán sajt
Elkészítés:
Fõzzük meg a tésztát. Eközben negyedeljük össze az epreket, a túrót villával törjük össze, adjunk hozzá annyi joghurtot, hogy kellemesen lágy legyen. Ízesítsük reszelt citromhéjjal, vaníliával, kevés édesítõszerrel. A túrót és az epret keverjük össze, és tegyük a tésztára. Egy kevés parmezán sajtot reszelhetünk a tetejére.
Vendégváró epercsoda
Hozzávalók:
250 g eper
500 g túró
Natúr joghurt
Piros színû zselésítõ por
Édesítõszer
1 db citrom
Vanília rúd
Kellék: Átlátszó, magas falú pohár
Az összetört túrót keverjük össze natúr joghurttal, ízesítsük citromhéjjal, vaníliával, édesítõszerrel és tegyük bele a pohár aljába. Tegyünk a tetejére félbe vágott epreket, úgy, hogy a vágott felük a pohár fala felé mutasson. Öntsünk rá annyi zselatint, hogy befedje az epreket. A vendégeknek tehetünk rá tejszínhabot és étcsokireszeléket is. Egy másik változata, ha vaníliapudingot öntünk a pohár aljába, a túró alá. Ebben az esetben meg kell várnunk, míg a puding lehûl.
Jó étvágyat!
Kovács Judit
dietetikus