Ezzel a cikkel indítok útjára egy sokak számára érdekes témakört felölelõ sorozatot, mely a fûszerekkel és a gyógynövényekkel foglalkozik.
Kicsiny hazánk messze híres sok gyógyhatású növényérõl, használatuk hagyományairól, mostanában mégis sokszor elfelejtjük õket. Ha gyógynövényrõl beszélünk, maximum az aloé vera vagy a kamilla jut a legtöbb ember eszébe, pedig ennél sokkal több van szerencsénkre.
Na és a fûszerek. Mi is jut eszébe a fûszerezésrõl? Netán só, bors, fûszerpaprika. Nincs egyedül. Most mutatok néhány olyan fûszert, amellyel ízletes, egészséges ételeket varázsolhat asztalára.
Persze a legtöbbször nem lehet elválasztani a fûszer-és gyógynövényeket, hiszen a fûszernek használt növények, növényrészek általában gyógyító tulajdonságokkal is rendelkeznek.
Az egyik kedvenc fûszernövényem a borsikafû. Nagyon szeretem húsokhoz bors helyett használni. Aki valamilyen egészségügyi probléma miatt nem fogyaszthat borsot, kiválóan helyettesítheti ezzel a magas illóolaj tartalmú növénnyel. Kakukkfûre emlékeztetõ íze és illata van. Elõszeretettel használják húsokhoz, babos ételekhez, kolbászok ízesítésére. Õsidõk óta használják köhögés csillapítására és a gyomor megnyugtatására.
Tulajdonságai között szerepel az összehúzó és fertõtlenítõ hatás. Kiválóan alkalmazható gyomor-és bélpanaszok esetén, mivel csökkenti a gázképzõdést és a felfúvódást. Hasmenés is csillapítható vele. Ha zsályával és csomborral együtt leforrázzuk, az ebbõl készített borogatás ránctalanító hatású.
Az amerikai telepesek az Újvilág felfedezése után magukkal vitték ezt a növényt, amit a gyermeknél használtak emésztésserkentõként, hasmenés, meghûlés gyógyszereként.
Nem túl erõs hatású gyógynövény, ezért kiválóan alkalmazható a gyermekeknél.
Amikor fõzni tanultam az iskolában, akkor találkoztam a vasfûvel. Májat készítettünk. Barátaimmal végigszagolgattuk a fûszerek választékát, majd a megfelelõnek ítélteket az ételbe kevertük. A máj mellé a vasfû számunkra kitûnõ társításnak bizonyult.
De amellett, hogy ízletes, étvágyfokozó és emésztést segítõ tulajdonságokkal is rendelkezik. Akinek kevés a gyomorsava, annak javasolandó, hogy fogyassza a vasfû forrázatát.
Kutatások alapján elmondható, hogy a vasfûnek aszpirinszerû hatása van. Enyhíti a fájdalmat és csökkenti a gyulladást.
A rómaiak terjesztették el Európa szerte. A mai Anglia területen élt druidák körében volt népszerû, akik a varázslataikhoz használták
Állatokon végzett kísérletek szerint lassítja a pulzust, szûkíti a légcsövet, valamint serkenti a bél és a méh mûködését. Terhes nõk kerüljék az alkalmazását.
Széles körben ismert és használt zöld fûszernövényünk a petrezselyem, amit akár frissen, akár szárítva a magyar íz világú ételekbe szívesen alkalmazzuk.
Talán kevesen tudják, hogy levelei sok C-vitamint, magnéziumot, kalciumot tartalmaznak.
Használhatjuk salátákba, levesekbe, zöldséges ételek ízesítésére.
Hatóanyagai a leheletet frissítik. A levél fõzete szabályozza a menstruációt.
Ha a levelekbõl a mellre pakolást készítünk, megszûntetheti a szoptatás alatt esetlegesen kialakuló tejpangást.
Felhívnám azonban a figyelmet arra, hogy gyógyászati célú alkalmazása várandósoknál nem ajánlott.
Mindenkinek jó próbálgatást kívánok az új fûszerekhez, ízekhez! Ne féljünk kipróbálni õket, hiszen nagyon gazdag ízvilággal rendelkeznek.
Kovács Judit
dietetikus