Búzaszelet vadas mártással- vegetáriánus étel
Hozzávalók 5 személyre:
A búzaszeletekhez:
50 dkg fõtt tönkölybúza
3 ek. teljes kiõrlésû búzadara
2 dl víz
A vadasmártáshoz:
1 ek. olíva olaj
10 dkg vöröshagyma
20 dkg vegyeszöldség
egész fekete bors
babérlevél
1 pohár natúr joghurt
2 ek. zabpehelyliszt
tárkony
xilit
2 dkg kapribogyó
1 teáskanál borókabogyó
1 citrom
1 gerezd fokhagyma
1 evõkanál mustár
só
Elkészítés:
A beáztatott tönkölybúzát bõ vízben puhára fõzzük, a levét leöntjük, húsdarálón ledaráljuk. Ehhez a masszához búzadarát és vizet teszünk. Jól összedolgozzuk, és õzgerincformába öntjük. Egy órán át sütjük, és mint a húst, szeletekre vágjuk. Teflon serpenyõben mindkét oldalát megpirítjuk.
Mártás:
A zöldségeket olajon megpirítjuk, meghintjük liszttel, majd tovább pirítjuk és felengedjük liszttel. Megsózzuk, reszelünk bele citromhéjat, fûszerezzük, és puhára pároljuk, majd átpasszírozzuk. Joghurtos habarással sûrítjük. Mustárral, xilittel, friss citromlével ízesítjük, majd összeforraljuk.
Medvehagymás lepény
Hozzávalók:
Teljes kiõrlésû tönkölybúza liszt
élesztõ
olíva olaj
medvehagyma
só
víz
Elkészítés:
A lisztet olajjal, vízzel, élesztõvel, sóval és a medvehagymával bedagasztjuk. Hagyjuk pihenni, amíg meg nem kel. Kinyújtjuk, és korongformákat szaggatunk belõle. Sütõpapíron sütõben kisütjük. Kenyér helyett is tökéletes.
Kölesleves
Hozzávalók 5 személyre:
15 dkg köles
vöröshagyma
só
sárgarépa
fehérrépa
petrezselyem zöldje
zeller
kelkáposzta
karfiol
gomba
sáfrány és kurkuma
kukoricacsíra-olaj
Elkészítés:
Alaposan mossuk meg, majd hagyjuk lecsöpögni a kölest. Finomabb, ha picit megpirítjuk, de ezt ki is hagyhatjuk. Tegyük egy lábosba, öntsük fel kb. tízszeres mennyiségû vízzel, és sózzuk meg. Tegyünk bele egy félbevágott vöröshagymát, vegyes zöldséget, és fûszerezzük meg. Hagyjuk felforrni, majd fedõ alatt alacsony lángon fõzzük. Ha kész, öntsünk bele egy kevés hidegen sajtolt olajat és az apróra vágott petrezselyem zöldjét.
Juhturós köleskrém
Vendégváró ötletként vagy szendvicskrémként is hasznosíthatjuk.
Hozzávalók:
10 dkg köles
3 nagyobb lilahagyma
20 dkg juhtúró
3 ek. natúr joghurt
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál só
Elkészítés:
A lilahagymát finomra vágjuk, egyharmadát a megmosott kölessel, 4 dl vízben megfõzzük. Kihûtjük, és a megmaradt lilahagymával, a zúzott fokhagymával, a natúr joghurttal, juhtúróval, õrölt borssal összekeverjük.
A medvehagymás lepénnyel tálalhatjuk.
Zabpehelykrém
És még egy szendvics krém. Csak, hogy ne unjuk meg a reggelit :)
Hozzávalók:
25 dkg zabpehely
50 dkg zabtejszín
10 dkg füstölt sajt
3 gerezd fokhagyma
õrölt fekete bors
só
zabkorpa
Elkészítés:
Kétszeres mennyiségû sós vízben megfõzzük a zabpelyhet. Fûszerezzük és fél óráig állni hagyjuk. A fokhagymát apróra vágjuk, a füstölt sajtot lereszeljük, összekeverjük a zabpehellyel és a zabkorpával. Tejszínnel felöntjük, összeturmixoljuk és hûtõbe tesszük.
Remélem, ezzel a pár ötlettel is sikerül színt vinni a étkezésbe. Ugye milyen érdekes dolgokat lehet készíteni a gabonákból? Jó étvágyat!
Kovács Judit
dietetikus