Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Gyógyszer helyett: zöldség, gyümölcs!

A cikk megjelenési deje: 2008.09.17. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
gyumi130.jpgA könnyû, lédús gyümölcsök, és friss saláták nem növelik vérünk zsír- és koleszterinszintjét, sóban is szegények. Gazdag forrásai értékes vitaminoknak, ásványi anyagoknak, élelmi rostoknak, és egyéb egészségvédõ hatású, biológiailag aktív anyagoknak...

Ezek a nélkülözhetetlen anyagok hatásuk kifejtésével megelõzik egyes betegségek kialakulását (pl.: csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek kialakulásának veszélyeit és lassítják az öregedés folyamatát).

 

Tudtad?


- Ha egészségesen kívánunk élni, naponta legalább fél kg zöldség/gyümölcsöt érdemes elfogyasztanunk, de az sem baj, ha ez a szám akár 80 dkg.


- A görögdinnyében és paradicsomban található likopin jelentõsen csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.


- A szõlõben lévõ rezveratrol (vörösborban is megtalálható!) megvéd a kórokozó mikroorganizmusoktól. Emellett a magas rezveratrol bevitel összefügg a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rák elõfordulásának csökkentésével, és a legjobb öregedésgátló. A vörös szõlõ héja a legjobb rezveratrol forrás.


- A legtöbb zöldségnek magas a szívbarát kálium tartalma.


- A fekete áfonya a táplálkozástudósok közt nagy megbecsülésnek örvend, mint memóriavédõ étel.


- A spenót 13 rákellenes tulajdonságú flavonoidot tartalmaz, emellett gyulladás gátló hatású.


- A brokkoli serkenti az immunrendszert, a benne lévõ flavonoidok csökkentik a szív és az érrendszer betegségeinek elõfordulását, csökkentik a vérnyomást.

 

Néhány tipp a zöldségben/gyümölcsben gazdag étkezésre


 Próbáljuk meg minden étkezésünkbe belecsempészni õket. A reggeli nem teljes zöldség nélkül, a szendvics mellé szerepeljen pl.: paprika, paradicsom, retek, vagy akár reszelt sárgarépa. Értékes reggelit készíthetünk zöldségkrémekkel is (pl. padlizsánkrém). Tízóraira vagy uzsonnára válasszunk friss gyümölcsöt, vagy készítsünk gyümölcssalátát. Változatosságot hozhat a saját készítésû kompót is. Az ebéd vagy vacsora tartalmazhat többféleképpen elkészített zöldséget is: fõzelékek, párolt/roston sült zöldségek, rakott/töltött zöldségek, különbözõ saláták megunhatatlan variációk sorát kínálja. De akár leves, mártás, és turmix is készíthetõ felhasználásukkal.


 Változatosan válassz a színek között is! A különbözõ színek különbözõ biológiailag aktív vegyületet jelölnek. Érdemes sötétzöld, citrom- és narancssárga, piros valamint lila színûeket is válogatni a tányérunkra.


 A vitaminok jelentõs része hõ hatására valamint az elkészítési folyamatok során lebomlik, ezért minél többször együnk frissen, hõkezelés nélkül! Lehetõség szerint ne hámozzunk, mert így elveszítjük a rostok egy részét, és az értékes vegyületek is többnyire közvetlenül a héj alatt helyezkednek el.


 Ha az ételkészítés során megtehetjük, használjuk fel a zöldségek/gyümölcsök fõzõlevét is! Az ásványi anyagok, és a vitaminok jelentõs része ugyanis kioldódik a fõzõvízbe.