Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Kapcsolj ki, hogy újra felpöröghess! Edzés és regeneráció

A cikk megjelenési deje: 2012.12.18. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A karácsony elõtti idõszakban sokakban felmerül a kérdés: mi lesz, ha egy-két hetet kihagyok, oda a sok munkával megszerzett változás? Aggódni nem kell: a pihenéssel nem ártunk, sõt, a rendszeres edzés mellett szervezetünknek kifejezetten szüksége van a regenerációra!

Edzésbõl is lehet túl sok?

 

Erre a kérdésre a válasz határozottan IGEN! Ahoz, hogy szervezetünkben kedvezõ változásokat érjünk el, idõt kell adni izmainknak a feltöltõdésre. Csak ez után tudnak újra hatékonyan dolgozni, és még magasabb szinten teljesíteni. A pihenõidõ alatt szervezetünknek pótolnia kell az edzés alatt elvesztett energiát is, ez a feltétele annak, hogy a következõ edzés is hatékony legyen! A regenerációs idõ egyéni, amennyiben azonban nem figyelünk oda testünk jelzéseire, könnyen belekerülhetünk a túledzettség csapdájába, melybõl csak hosszabb pihenõvel lehet szabadulni!

 

tule130.jpgMik a túlterhelés tünetei?

 

A tünetek (érzelmi, szellemi és fizikai képességekben beálló csökkenés) hetekig, akár hónapokig eltarthatnak. A túledzett ember nem tud koncentrálni, könnyen ingerlékennyé válik, és rossz a hangulata. Alvászavarok jelentkeznek, romlik az étvágy, megváltozik a nyugalmi pulzusérték. A mozgás már kevesebb örömet jelent, de jellemzõ az a hozzáállás, hogy ennek ellenére kötelességtudóan folytatódnak az edzések a mindennapi rutin szerint.

tule135.jpgTúlterhelés hatására az immunitás csökken, elsõsorban visszatérõ légúti fertõzések alakulnak ki. Nem véletlen, hogy az élsportolók, vagy például az aerobik oktatók könnyebben lesznek betegek, hiszen kevesebb idejük van a pihenésre, mint a hobby szinten sportolóknak. Túledzett állapotban gyakran fordulnak elõ fáradásos sérülések is, hiszen az izmok, inak túlterhelt állapotban nem tudnak 100 %-osan teljesíteni.

 

Lehet, hogy én is túledzett vagyok?

 

Amennyiben hetente többször is edzel hosszabb ideje, és tapasztalod magadon a fent leírt tüneteket, érdemes elgondolkodnod! Nem kell élsportolónak lenni a túlterheltséghez, hiszen teherbírásunk egyéni!

A problémákat megelõzheted, ha változatos edzésprogram szerint dolgozol és megfelelõen táplálkozol. Nyugodtan edzhetsz hetente többször, de a különbözõ edzésalkalmak ne teljesen ugyanolyan mozgásformából álljanak, változtasd az óratípusokat, gyakorlatokat, vagy az edzés intenzitását! Soha ne éheztesd magad, hiszen a hatékony edzéshez szükség van energiára, így megfelelõ tápanyagokkal töltsd fel szervezeted! Érdemes figyelni az ébredés utáni pulzusszámodat is (per perc), hiszen ha ebben a számban jelentõs változás áll be, a szervezeted jelez!

 

tule132.jpgKerülj újra egyensúlyba!

 

Amennyiben már kialakult a túledzettség állapota, akár heteket is igénybe vehet, amíg újra egyensúlyba kerülsz önmagaddal. Ilyenkor érdemes hosszabb idõt is kihagyni az edzésben, megvárni azt az állapotot, amikor már valóban újra jó kedvvel, és nem kötelességbõl nézünk le az edzõterembe, vagy indulunk újra futni! A magnézium és a B6 vitamin szedése egyébként is indokolt sportolók számára, de túlterhelés esetén különösen javasolt!

tule133.jpgHa nem szeretnénk teljesen leállni az edzésekkel, pár nap teljes pihenõ után keressünk valami számunkra új, pihentetõbb mozgásformát, és azt se folytassuk teljes erõbedobással! Például menjünk el úszni, vagy jóga órákra, és mindenképpen figyeljünk testünk jelzéseire! A túledzés elkerülése érdekében éves edzéstervünkbe is be kell iktatnunk hosszabb pihenõket, amikor szabadságoljuk megfáradt izmainkat, melyek a pihenõ után meghálálják nekünk ezt a döntést! J

 

tule134.jpgKarácsony - Merj kikapcsolni! Megéri!

 

Az év végi ünnepek az egymásra figyelésrõl szólnak, sokan azonban, magukra nem figyelnek oda igazán! Érdemes magunkat is megajándékozni egy kis pihenéssel, feltöltõdéssel! A mozgásról nem kell teljesen lemondanunk, hiszen a téli sportok is remek lehetõségeket tartogatnak, ám egyben ki is szakítanak a minden nap rutinszerûen végzett edzésbõl! Síeljünk, korcsolyázzunk, vagy csak sétáljunk egy kiadósat a hûvös levegõn, utána, ha tehetjük, menjünk szaunázni! Januártól újult erõvel, kipihenten vághatunk majd neki az edzésnek! J