Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Testedzés: vény nélkül kapható gyógyszer a lelki egészség megõrzésére

A cikk megjelenési deje: 2010.06.09. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
GroupFitness_4.jpgSzámos helyen lehet olvasni a sport, a rendszeres testedzés fizikumra és szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól: elõsegíti a szív-és érrendszeri betegségek megelõzését, csökkenti a magas vérnyomást, javítja az oxigén-és tápanyag ellátottságot, javítja az ellenálló- és állóképességet, és így tovább.
Mindemellett az utóbbi években kezdett csak elterjedni szélesebb körben az a felismerés, miszerint a testedzés jótékony hatással van a mentális egészségre és a pszichológiai jóllétre is.

A rendszeres testedzés pozitív hatásai a lelki egészségre:

  • csökkenti a depresszió érzését
  • csökkenti a szorongást
  • csökkenti a dühöt 
  • csökkenti a stresszt
  • javítja az általános közérzetet
  • javítja a testképet
  • növeli az önbecsülést
  • növeli az énhatékonyság érzését
  • nyugalmas és pihentetõ alvást biztosít

 

weights_man.jpgTestedzés és szorongáscsökkentés
Mindenki szokott idõnként szorongani és a mindennapi élet során sokszor megtapasztalunk egyfajta egészséges aggódást. Egy bizonyos szintig a szorongás, a nyugtalanság érzése még fokozza is a teljesítõképességünket, pl. verseny- vagy vizsgahelyzetben. A probléma akkor jelentkezik, mikor a szorongás átterjed tevékenységünk más területeire is és negatívan hat a mindennapjainkra.
Több tanulmány is rámutatott arra, hogy a testedzés hatékonyan csökkenti a szorongást. A leghatékonyabb szorongáscsökkentõ edzésformának a kitartó és rendszeres 'aerob' jellegû testedzést (pl. futás, biciklizés) tartják.

 

Testedzés és depresszió
A testedzés és a depresszió közötti kapcsolat kutatása igen régre nyúlik vissza; az elsõ kutatások ebben a témában az 1900-as évek elején jelentek meg. Ezek és a késõbbi vizsgálatok kimutatták azt, hogy a testedzés jelentõs mértékben csökkenti a depresszió érzését azoknál, akik enyhe vagy közepes mértékû depresszióban szenvednek és azoknál is, akik nem szenvednek ebben a betegségben (depresszív érzést, rossz közérzetet olykor az egészséges emberek is megtapasztalnak). Úgy tûnik, hogy a testedzés antidepresszív hatással bírhat, de nyilvánvalóan súlyos depresszió esetén nem helyettesítheti a terápiát.

 

workout.jpgA testedzés hatása az önbecsülésre és a testképre
Az elõzõekben leírtakhoz hasonlóan a testedzés jótékony hatással van az önbecsülésre és a saját testünk megítélésére is.
Ennek a fontosságát azért kell kiemelni, mert a testképpel kapcsolatos vizsgálatok bebizonyították, hogy a testképzavarnak döntõ szerepe van az evészavarok kialakulásában és fennmaradásában. Ezenfelül a testképzavar káros hatással lehet az önbecsülésre, mivel a testtel kapcsolatos attitûd (viszonyulásmód) az önmeghatározás lényeges aspektusa.
A testedzés azáltal, hogy pozitív testi változásokat idéz elõ, a testkép és a testünkhöz való viszonyulás javításának egyik eszköze, továbbá jelentõsen növeli az énhatékonyság érzését és az általános jóllétet.

 

A testedzés hatása az alvásra
A mentális egészség megõrzéséhez hozzátartozik a nyugodt, pihentetõ alvás is. Alvásvizsgálatok kimutatták, hogy a fizikailag fitt személyek hosszabban, mélyebben és pihentetõbben alszanak, mint azok, akik nem végeznek rendszeresen testmozgást.

Összességében elmondható, hogy a rendszeres és mérsékelt testedzés pozitív testi és lelki elõnyökkel jár, továbbá hozzájárul az egészség megõrzéséhez. A lényeg igazából nem is azon van, hogy mit sportolunk, hanem azon, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelõbb sportot. Amit szívesen csinálunk, ami felvillanyoz, ami személyiségünkhöz legjobban illeszkedik, az hosszú távon is életünk szerves részét képezheti.


Jelenleg ebben a témában folytatunk kutatást a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében. A vizsgálat címe: Életminõség és testedzés. A kutatás célja a rendszeresen edzõterembe/konditerembe járó, súlyzós testedzést folytató személyek táplálkozási és edzési szokásainak, testükrõl alkotott véleményüknek illetve az életminõséghez kapcsolódó egyes jellemzõknek a felmérése.
A vizsgálathoz olyan nõk és férfiak segítségét várjuk, akik rendszeren járnak edzõterembe és súlyzós edzést végeznek. Amennyiben úgy gondolja, hogy szívesen részt venne a felmérésben, ezzel segítve a kutatásunkat, úgy kérjük, jelezze részvételi szándékát a következõ email címen: bernadett.babusa@net.sote.hu
A felmérésben való részvétel egy online kérdõív kitöltésébõl áll. A válaszadás anonim módon történik, a felmérés során nem kérdezünk rá olyan személyes adatra, amely alapján válaszadóink beazonosíthatók lennének.

 

Együttmûködését megköszönve, üdvözlettel:
Babusa Bernadett pszichológus, kutatásvezetõ